top of page

Tarmens betydelse för hälsan

Uppdaterat: 1 juni 2021


Visste ni att hela 80% av vårt immunförsvar sitter i tarmen? Och att 95% av vårt må-bra-hormon serotonin OCH 50% av vårt dopamin också skapas där?


Ja, läs igen: 80% av immunförsvaret, 95% av serotonin och 50% av dopamin!!!


Mind blowing, eller hur?


Med andra ord är en god tarmflora och en väl fungerande mage/tarm en av de viktigaste nycklarna för att må bra. Har du inte det bidrar det alltså till bland annat ett nedsatt immunförsvar men påverkar också din hälsa negativt både psykiskt

och fysiskt genom tex ångest, oro och depression (vilket jag under många år själv fått erfara) men kan också ge värk i kroppen etc. En inflammerad tarm och en dålig tarmflora är väldigt vanligt, och man kanske tror att magont kommer som ett brev på posten om man har det, men så är faktiskt inte fallet - man kan ha en inflammerad tarm och dålig tarmflora UTAN att ha symtom som magont också.


Tarmen och hjärnan kommunicerar faktiskt med varandra hela tiden genom bland annat nervsystemet, blodet och immunsystemet (kallas tarm-hjärn-axeln). En inflammerad tarm kan därför också orsaka en inflammerad hjärna som visar sig genom hjärndimma. Också rätt mind blowing, visst? Hela kroppen och hur allt verkligen hänger ihop (och hur vi själva kan påverka allt genom kost och livsstil) är ju mind blowing och jag skulle kunna prata om detta ämne i evigheter.


Hur som helst, och summa kardemumma; mår magen bra, så mår du bra. Och vice versa🤍🌿


(Bild lånad från pinterest)

0 kommentarer

Comments


bottom of page