top of page

KollagenMånga pratar om och använder sig av kollagen, men vad är det egentligen? Vad är det bra för? Behöver jag äta det?


Kollagen är ett fiberprotein och en väldigt viktig byggsten i våra kroppar. Kollagen är det som enkelt förklarat håller ihop allt och ger oss stadga, elasticitet och struktur i kroppsvävnader som tex skelett, hud och brosk men även tarmväggen. Hela 70% av vår hud och en tredjedel av allt protein i vår kropp består av kollagen. Efter 25årsåldern minskar dock kroppens naturliga kollagenproduktion och det är därför vi bla. får mer synliga rynkor och linjer, blir stelare i leder och vår mage kan också bli drabbad. Därför kan det vara relevant att tillsätta extra kollagen ibland och ge kroppen en skjuts helt enkelt!


Det finns tre olika typer av kollagen och ofta pratar man om typ 1, 2 och 3.

Typ 1 - Förekommer främst i hud, hår, naglar, skelett, leder, ligament, tänder och organ.

Typ 2 - Förekommer främst i leder och senor.

Typ 3 - Förekommer främst i hud, muskler, lever och blodkärl.


Det finns utöver det också både marint kollagen (från fisk) och bovint kollagen (från nötkreatur), och jag brukar varva dessa två.


Som du vet älskar jag ju att stötta magen och tarmen, och då är typ 1 det bästa alternativet. Det gäller också om man vill ge huden, håret och naglarna en boost!


Jag gillar kollagen från pureness, finns att köpa HÄR och med koden Linnea20 får ni i vanlig ordning 20% rabatt.


Hur intar jag kollagen då? Jo, blanda det i smoothies, i gröten eller i ditt citronvatten till exempel.


Lycka till!🤍


(bild lånad från Pinterest)0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla